Bewegingen uit Zuiderpoort, 2008

Zuiderpoort

Bewegingen uit Zuiderpoort

Kleinschalige kunstopdracht
Gemeente Haarlem


Voor dit project neem ik de bewegingen op van patienten en medewerkers van het psychiatrisch centrum Zuiderpoort te Haarlem. Deze bewegingen bewerk ik tot computeranimaties. Die zullen worden getoond aan de buitenkant van het Dolhuys en in Zuiderpoort. Het Dolhuys is het nationale museum van de psychiatrie en ligt vlak achter het N.S. Station Haarlem. Ik heb overeenstemming met de directie van het Dolhuys voor het tonen van de animaties.

In dit gebouw van het psychiatrisch centrum Zuiderpoort zitten zowel de Geestgronden als de PAAZ afdeling van het Kennemer Gasthuis. Het is heel fijn dat beiden alle medewerking verlenen aan dit project en dat we een goede samenwerking hebben.

De bewegingen van de patienten en medewerkers neem ik op met behulp van de zogenaamde motion capture techniek. Die neemt bewegingen op zonder dat je het lichaam zelf ziet, anoniem dus.


Het DolhuysMijn doel is om de activiteiten van de mensen die voor een bepaalde periode in een psychiatrisch centrum verblijven, zowel patienten als medewerkers, op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Ik zal een zo natuurlijk mogelijk beeld geven van de dagelijkse bewegingen in het centrum.

De meeste bewegingen zullen van de verschillende therapieen afkomstig zijn. Bijvoorbeeld de bewegingen die bij beeldende creatieve therapie, muziektherapie of bewegingstherapie gemaakt worden. Ik denk erover om de muziek en de werken die bij de creatieve therapieen onstaan ook te laten horen of te tonen (natuurlijk met toestemming van de betrokkenen).


Locatie Zuiderpoort en Dolhuys

De presentatie van de animaties

Ik wil de animaties in de ramen van het Dolhuys laten zien. Het gebouw is sinds 1320 gebruikt voor de gezondheidszorg. Een gesloten gebouw waar 700 jaar lang patienten gezeten hebben. Nu is het een museum waarin ik aan de buitenkant zichtbaar wil maken wat er zich op dit moment in een psychiatrisch centrum afspeelt. Liever buiten dan in het museum om de animaties meer in relatie met het dagelijks leven te laten zien. Zo zijn ze er altijd en kunnen ze dag en nacht bekeken worden.

Ik denk aan ongeveer 6 tot 10 plekken waar ik de bewegingen in een bepaalde bewerking wil laten zien. Op de meeste plaatsen zal ik monitors neerzetten, soms misschien ook een projectie. Ik stel me kleinere en grotere monitors voor, die op verschillende plekken achter de ramen kunnen staan.

Sommige ramen zitten heel klein in een deur verstopt, andere zijn weer vrij groot en prominent aanwezig op de hoek van het gebouw. Soms zit er een rooster voor het raam of is het raam uit allemaal kleine raampjes opgebouwd. Al deze verschillen in presentatie wil ik laten aansluiten bij de verschillende activiteiten en bewegingen.


De verschillende ramen van het Dolhuys
waar de animaties getoond kunnen worden


Linker- en rechterhoek.
Binnenplein bij ingang.
Links en rechts van de ingang.
Rechts van de ingang.
Kapel met museumcafe en kreatief atelier.
Binnenplaats en gesloten huisjes.


Midden december 2008 maak ik de motion capture opnamen in Zuiderpoort.

De opstelling in het Dolhuys hoop ik rond het voorjaar 2009 te kunnen presenteren.